Een teken van lezen

Hoe lees ik?

Je wilt graag lezen. Wat goed! Volg deze stappen, en dan leer je nog meer!

Stap 1

Kies het stuk tekst dat je nu (vandaag, of in éen keer) wilt lezen. Dat kan een heel boek zijn, een kort leesverhaal, een bladzijde of een alinea. De grootte van het stuk mag je zelf kiezen: wat jij prettig vindt! Begin klein. Gaat het goed? Kies de volgende keer een groter stuk.

 

Stap 2

Lees de tekst eerst globaal: je gaat kijken of je de tekst begrijpt. En lees dóór: lees ook verder als je een woord niet goed begrijpt.

 

Stap 3

Lees de tekst daarna intensiever: je gaat nu kijken naar de betekenis per zin. Lees de zin een paar keer, ook hardop. De intonatie is heel belangrijk om een zin te begrijpen.

 

Stap 4

Kijk nu naar de woorden die je niet kent. Schrijf het woord op.

 

Stap 5

Kijk of je de moelijke woorden kunt begrijpen. Nee? Kijk naar de andere woorden. Wat dénk je dat het betekent? Wat is logisch als je naar de context kijkt? Weet je het nog niet? Lees het woord hardop. Begrijp je het woord nog steeds niet? Zoek het op in een woordenboek of op internet.

 

Stap 6

Je leert een woord pas echt goed, als je het ook gebruikt. Maak nu drie zinnen met het woord en probeer het woord morgen te gebruiken. Schrijf daarna op hoe en wanneer je het woord in de praktijk hebt gebruikt. Zo onthoud je het beter! Je kunt de nieuwe woorden natuurlijk meteen in je Scrapbook schrijven!