Een teken van lezen

Wie zijn wij?

Een teken van lezen is een initiatief van Marijn Schoormans. Zij is docente NT2 (Nederlands als tweede taal) en uitvoerend projectleider bij Voorwaartz Taaltraining&Coaching in Breda. Lees hier onder een interview met haar over het ontstaan van Een teken van lezen.

HJH_0207bSchermafbeelding 2014-09-18 om 12.37.41

Foto: Herman Hammer

Waarom Een teken van lezen?

“In mijn lessen merk ik dat alle cursisten hetzelfde probleem hebben: het leren van nieuwe woorden. Lezen is daarbij heel belangrijk. Maar er zijn niet veel leuke boeken en verhalen voor volwassenen. Nijntje en Jip en Janneke zijn fantastische boeken, voor kinderen! Niet voor volwassenen. Ik wilde leuke, hippe leesverhalen voor volwassenen maken. Met volwassen thema’s en moderne mensen die ook gewoon een iPhone hebben en Google gebruiken. En toen ik daarmee bezig was, kreeg ik steeds meer leuke ideeën, zoals het Scrapbook en Drillz.”

Waarom is lezen zo belangrijk?

“Lezen is leuk. En door te lezen leer je nieuwe woorden. Zeker als je een boekje van Een teken van lezen leest, omdat je dan meteen de uitleg van de nieuwe woorden leert. Die woorden kom je later in het verhaal vaker tegen, dus dan leer je ze nog beter.”

Er zijn ook korte leesverhalen. Waarom?

“Een taal leren is moeilijk en soms vermoeiend. Daarom is het soms fijn om ook een korter verhaal te lezen dat toch ‘af ‘ is.”

Wat staat er op de site?

“Op de site kun je natuurlijk de boeken kopen. Bij elk boek hoort een lesbrief. Dat zijn oefeningen die horen bij het verhaal. Zo kan een docent er ook mee werken in de klas. Maar je kunt natuurlijk ook zelf de opdrachten maken. De boeken zijn er in drie niveaus: 1, 2 of 3 sterren.

Je kunt ook korte leesverhalen downloaden als PDF of bestellen als geprinte hand-out. De leesverhalen gaan van 0 sterren (ongeveer A1plus-niveau) tot 3 sterren (ongeveer B1-niveau). Bij de leesverhalen horen ook een paar vragen en een schrijfopdracht.

Op de site staan ook leestips. Bijvoorbeeld hoe je je woordenschat kunt vergroten. Of wat je moet doen als je een woord niet begrijpt. Ook vind je op de site op de productpagina van de boeken de uitgebreide woordenlijsten die je als PDF kunt downloaden.

Er komen steeds meer boeken bij. Zo is Drillz nieuw. Drillz is lesmateriaal. Je gebruikt Drillz om NT2-grammatica te oefenen. Je herhaalt de goede grammatica vaak, zodat het een automatisme wordt. Inslijten, noemen we dat.”

Is schrijven je werk?

“Schrijven is mijn hobby, en nu ook een beetje mijn werk. Ik werk fulltime bij Voorwaartz Taaltraining & Coaching in Breda. Daar ben ik docente Nederlands, NT2. Ik geef vooral les aan (buitenlandse) medewerkers van bedrijven. Onze trainingen zijn vaak speciaal gemaakt voor die bedrijven. Ik maak dus ook veel lesmateriaal gericht op de werkvloer. Dat is heel leuk. Ook ben ik projectleider. Dat betekent dat ik zorg dat de trainingen bij bedrijven, ook de traningen die ik zelf niet geef, goed gaan. Schrijven doe ik in mijn vrije tijd.”

Houd je zelf van lezen?

“Ja, natuurlijk! Maar ik vind het wel belangrijk dat ik een verhaal leuk vind. En ik moet er vrolijk van worden. Ik zeg mijn cursisten ook altijd dat ze moeten lezen wat ze leuk vinden, en niet omdat het moet.”